Sałatka ryżowa z mięsem po rosole. Syci niczym danie obiadowe

Dodano:
Sałatka ryżowa Źródło: Shutterstock / gkrphoto
Zostało ci mięso po rosole? Możesz je wykorzystać na wiele sposobów. My proponujemy dodać je do sałatki ryżowej. W połączeniu z innymi składnikami zamieni się w pyszną, pożywną potrawę.

Sałatki to naprawdę świetnie potrawy. Robi się je bardzo szybko, z niewyszukanych składników, które są pod ręką. Zawsze też się udają, zawsze smakują i są takie zdrowe. Wysoka wartość odżywcza sałatek wynika głównie z różnorodności składników użytych do ich przygotowania. Dziś do proponowanej sałatki ryżowej wykorzystamy mięso po rosole. Idealnie, by był to kurczak, kura lub indyk, ale gotowana wołowina, również odnajdzie się w tym zestawie.

Sałatka ryżowa daje duże pole do popisu

Choć istnieje mnóstwo przepisów na sałatki, to w repertuarze każdego z nas jest ich zaledwie kilka. Takich, które nam smakują, na które składniki mamy zwykle pod ręką, a przepisy na nie zapadły nam w pamięć. Do takich ulubionych sałatek należy z pewnością sałatka jarzynowa, na którą znajdziecie u nas oryginalny przepis, a także sałatka makaronowa, którą robi się błyskawicznie.

Sałatka ryżowa też ma ogromne szanse dołączyć do tego kanonu. A to dlatego, że jest bardzo pożywna, mogą w niej zagościć różne składniki, a po obiedzie często zostaje nam ryż. Dziś do przygotowania sałatki wykorzystamy nie tylko ryż z poprzedniego dnia, ale też mięso z rosołu. Zamiast mięsa gotowanego można do niej dodać kawałki pieczonego lub wędzonego kurczaka. Potrawa będzie równie smaczna. A poza tym dorzucimy do niej trochę warzyw i orzechy nerkowca. Te ostatnie odmienią smak sałatki i sprawią, że będzie jeszcze bardziej pożywna.

Sałatka ryżowa idealna na lunch, kolację, a nawet obiad

Pożywność sałatki ryżowej sprawia, że jest ona doskonała nie tylko na przekąskę, ale też może zastąpić lekki obiad.

Przepis: Sałatka ryżowa

Pożywna sałatka ryżowa z dodatkiem mięsa po rosole i orzechów

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 3 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
  • 300 g mięsa po rosole
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2-3 krążki ananasa z puszki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 50 g orzechów nerkowca lub ziemnych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składników i prażenie orzechówMięso oczyść ze skóry i kości, pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w kostkę lub cienkie paseczki, seler naciowy pokrój w grubsze plasterki, a ananas na małe kawałki. Natkę pietruszki posiekaj, ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Orzechy krótko podpraż na suchej patelni, wystudź.
  2. Mieszanie składnikówW salaterce umieść ryż, pokrojone mięso, paprykę, seler naciowy, ananas, natkę pietruszki, czosnek i orzechy. Dodaj też odsączoną kukurydzę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Majonez połącz z olejem, sosem polej sałatkę, wymieszaj, dopraw do smaku.

Jaki ryż dodać do sałatki ryżowej?

Do sałatki ryżowej tak naprawdę można wykorzystać każdy rodzaj ryżu. No może oprócz kleistego i do sushi. Dobrze sprawdzi się długi ryż biały, ryż parboiled, brązowy czy dziki. Te dwa ostatnie będą też wyglądały bardzo ozdobnie w salaterce. Jeśli jednak specjalnie gotujesz ryż do sałatki, możesz pokusić się o zabarwienie go szafranem czy kurkumą. Dzięki temu potrawa nabierze słonecznego, jeszcze bardziej apetycznego wyglądu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...